Carles Salvador (Aula museu – Benassal)

Posted: 20 Novembre 2013 in Cultura, Societat

A través de Flickr:
Carles Salvador i Gimeno va nàixer a València el 20 de gener de 1893. En aquesta ciutat estudia la carrera de mestre i de ben jove entra en contacte amb el moviment nacionalista i comença a escriure els primers versos. El 1911 acaba els estudis de Magisteri i, després de dos anys de mestre a Aielo de Malferit, el 1915 fa oposicions i obté en propietat la plaça de Benassal.

El contacte amb l’escola i amb la realitat del poble tindrà una influència decisiva en la vicia de Carles Salvador, en la seua evolució intel·lectual i en la seua poesia. El 22 d’agost de 1918 es casa amb Sofia Monferrer i Beltran, filla de Benassal, i d’aquest matrimoni naixeran dos fills, Carles i Sofia. A Benassal visqué des del 1916 fins el 1934, durant uns anys d’una gran activitat intel·lectual: participa activament en el moviment de renovació pedagògica que defensava la valencianització de l’escola, col·labora en diverses publicacions periòdiques i continua escrivint.

L’any 1931 es proclamava la II República i començava un breu període de progrés i d’esperança. El juliol de 1932 participa, amb Enric Soler i Godes, un altre enyorat mestre valencià, en l’Escola d’Estiu de Barcelona i el 21 de desembre del mateix any es signaven les «Normes de Castelló», un acord dels intel·lectuals valencians sobre les normes ortogràfiques del valencià, que significava la fi de l’anarquia ortogràfica i el reconeixement de la unitat lingüística amb el català. L’estiu del 1933 organitza, amb d’altres mestres, la I Colònia Escolar Valencianista, a Sant Pau. El 1934 és destinat a Benimaclet (l’Horta). Dos anys més tard esclatava la sublevació militar i començava la guerra civil. Malgrat la duresa de la guerra, continuà la seua activitat gramatical i docent. — amb Amics De La Càmera Sueca.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s